Våga åka på skidsemester

Våga åka på skidsemester

Jag var lite sen i backarna och började inte åka skidor förrän jag var i mitten av mina 30. Jag gillar inte förkylningen och jag är inte riktigt sportig, så jag trodde inte att det skulle vara min grej. Men helt oväntat så älskade jag, bergslandskapet, att känslan av att susa nerför backarna, stanna upp för lunch bland molnen och afterskidrycker vid elden. Jag har sedan dess återkommit till olika skidorter om och om igen sedan.

Men precis som för mig kommer din första skidsemester alltid att bli lite av en inlärningskurva,  från vad man ska packa till hur man håller sig upprätt. Så för att hjälpa dig att få ut mesta möjliga av din första skidresa, här är mina bästa tips.

Vart vill du åka?

Först bör man fundera vart man vill åka, kanske Alperna, Pyrenéerna, Östeuropa, USA eller Kanada. Det finns så många olika skidorter där ute, men inte alla är bra för nybörjare, därför måste du göra lite research innan du bokar. För en första skidresa vill du någonstans med bra och vänliga sluttningar plus några trevliga blåa backar att gå vidare till, anständiga skidskolor och helst ett nybörjarskidkort så att du inte behöver köpa ett pass för hela dalen.

I Frankrike har Courchevel fantastiska backar med nio gratis nybörjarliftar, liksom massor av längre åk att gå vidare med. Eller om du vill ha någonstans mindre, har Montgenévre nära den italienska gränsen ett stort, inhägnat barnområde med fri lift och mjuka åk tillbaka till byn. Över hela Italien är Cortina en annan bra plats att lära sig, med underbar utsikt över Dolomiterna. Eller att Soldeu i Andorra har engelsktalande skidinstruktörer och stora så kallade barnkammarbackar, men du behöver en liftkort för att komma upp på berget först.

Om du har begränsad budget är Östeuropa ett riktigt bra alternativ. Resorts är mindre så de passar nybörjare och en veckas resa kan kosta halva priset jämfört med de stora alpina orterna. Poiana Brasov i Rumänien är perfekt för nybörjare, med billiga engelsktalande skidskolor samt billig mat och boende. Bansko i Bulgarien har ett större skidområde med 14 liftar över två berg och en vacker världsarvsmärkt gammal stad.

Stuga eller hotell?

I de flesta resorts kan du välja mellan lägenheter med självhushåll, stugor med stugor eller hotell i stugor (som är större med fler faciliteter som pooler och restauranger). Självhushåll är vanligtvis det billigaste, särskilt om du är i grupp. Men priserna kan snabbt dra iväg om du äter ute snarare än lagar. Resort-stormarknader är dyra, så om du hyrt en bil är det värt att fylla på efter vägen innan du når bergen.

När det kommer till klädsel så tänk lager-på-lager. Börja med ett termiskt baslager med topp och leggings, gärna i merinoull som transporterar fukt samtidigt som den värmer. Lägg sedan ihop en vattentät och fodrad skidjacka med tillhörande byxor. Glöm inte tillbehör som varma strumpor, handskar, mössa, en halsduk (eller buff) och skyddsglasögon helst med solskydd.

Packning

Vädret kan förändras snabbt i fjällen och ofta är det helt annorlunda högst upp på berget jämfört med nere på orten. Så det är bra att ta med en ryggsäck så att du kan lägga till eller ta av lager av kläder som du behöver. Du kan också använda den för att ta med vatten, ett matpaket eller snacks och solkräm. Solen är intensiv på bergen, så ta med solskydd med hög faktor och läppbalsam med solskydd. Idealiskt att använda en ryggsäck med bröst- och midjeband så att den är mer stabil. Se upp för dinglande band dock så att du inte fastnar någonstans.

Och håll din telefon nära kroppen eftersom kylan kan tömma batteriet, plus att det är viktigt att ha den nära om olyckan skulle vara framme.

Kvällssamkväm vid öppen spisen

Jag föredrar att hyra stuga istället för att bo på hotell när jag ska åka på skidsemester. Det är ju rätt sällan man åker ensam på en sådan även om jag inte skulle ha något emot det. Men anta att ni är en hel familj eller ett kompisgäng som åker. Det är ju så mycket mysigare att kunna hänga tillsammans i en stuga om kvällarna istället för att uggla på ett hotellrum, eller hur?

Sist var vi se vänner som åkte på en gemensam resa och hyrde en stor stuga som hade både utomhusjacuzzi och stor öppen spis. Hela nedervåningen från kök och köksö till vardagsrum var öppen. Där hängde vi om kvällarna, någon spelade gitarr, några andra tog ett parti Monopol och någon föredrog att ligga på fällen framför elden och spela tjugoett. Allt var bara så avslappnat och mysigt och vi lagade alltid maten tillsammans. Att jämföra det med ett tråkigt hotellrum går bara inte.

Därför, välj gärna att hyra stuga istället för hotell, du kommer garanterat inte ångra dig!

Michael

Kommentarer inaktiverade.