Snowboardåkning

Snowboardåkning

Snowboardåkning

Denna artikel handlar om snowboardåkning. Innan du går vidare och köper en bräda måste du veta vilket ben som är ditt ledande.

Rätt ben har dock har inget att göra med om du är vänster- eller högerhänt – det bästa sättet att ta reda på är att få någon att knuffa dig försiktigt bakifrån för att se vilken fot du instinktivt lägger ut för att rädda dig själv från att falla. Ha tålamod och förvänta dig inte att kunna åka bara för att du kan åka skidor. Tekniken är mycket annorlunda. Snowboardåkning har en brant inlärningskurva och det kan vara frustrerande att vara nybörjare igen. Men man brukar säga att det hjälper till att ha en förståelse för hur en skida fungerar. Var inte för otålig att behärska allt på en gång – jag lär fortfarande mig efter 12 år åkande.

Öva och ge inte upp

Du kommer att falla. Ofta. Försök att vara avslappnad. När du har slutat glida, placera dig själv så att din bräda är lägre än kroppen och parallellt med berget, så att du inte börjar glida när du står upp. Det är lättare att ta sig upp från tåkanten (vänd in mot pisten) än hälkanten (vänd nedför pisten), så om du kämpar, rulla vidare framåt och stig upp på tårna, använd dina händer för att hjälpa till att trycka upp dig. på dig. Behåll så mycket av din vikt som möjligt på din framfot, använd din bakre fot som en paddel.

Komma igång

Komma igång

Gör lite eftersökningar och sök gärna upp en seriös snowboardsförening/klubb/skolla som inrättats av snowboardåkare för snowboardåkare. Det är värt att titta på snowboard-filmer på Youtube och se rätt form innan du sätter ner fötterna i backarna. Du kan också prova på Skilates, en Pilates-baserad form för skidåkare och snowboardåkare.

Ta lektioner

Om du går på kurs utomlands ska du kontrollera att instruktören talar bra engelska och om möjligt ta minst en privatlektion eller två. Om du är nybörjare väljer du en backe som inte är för brant. Finns en hel del information på nätet om dom olika backarna.

Om du är en förstagång åkare, hyr utrustningen först. Generellt sett bör en snowboard vara mellan axel- och hakhöjd, ganska flexibelt och mjukt. Det måste också vara tillräckligt brett för att tårna inte ska hänga över längs kanterna. Det kan ibland vara en djungel att hitta rätt utrustning till rätt pris. Men de flestas erfarenhet är att uthyrningsparkerna vid skidparkerna brukar vara seriösa och proffsiga till att matcha din nivå/behov och budget med deras utbud. Om det känns tveksamt i en butik kan du med enkelhet besöka en närliggande (om det finns) och därefter jämföra pris och upplevelse. I butiken kan du dessutom oftast få rekommendation om vilka backar, kurser som du ska testa på när du är ny i området. Det viktigaste återigen är att du börjar smått, övar och aldrig ger upp i backarna för att det tar tid. Ju bättre anpassad utrustning och preparation du gjort, desto snabbare går det.  

Michael

Kommentarer inaktiverade.