Lär dig åka skidor

Lär dig åka skidor

Att lära sig åka skidor är jättekul och alla kan lära sig detta. Uppe i Norden är det vanligt att lära sig åka skidor i tidig ålder eftersom det är snö överallt på vintern och alla är uppfödda med den vita massan.

Att åka längdskidor och ha med sig varm oboy och smörgåsar har nog de flesta har varit med om som är född i Norden. Det är lättare att lära sig åka längdskidor än att lära sig slalom. Alla kan lära sig åka skidor med några små enkla tips. Om man börjar med hur man skall vara klädd under skidturen så skall man ha något varmt och tunt allra närmast huden. Ett underställ är perfekt, men om man inte har något går det lika bra med en t-shirt och ett par tights eller långkalsonger. Ovanpå detta passar en tjock tröja bra och den kan gärna vara av ull eller fleece. Överst ett par termobyxor och en jacka samt handskar, mössa och strumpor av till exempel ull som inte är för tjocka.

skidlektion

Att ta hjälp av en skidlärare första gången man står på ett par skidor är en väldigt bra idé. Då får man hjälp med de viktigaste grunderna och blir bra vägledd om hur man tar sig vidare. Om man är i en skidbacke så brukar de “lätta” backarna vara markerat med grönt.

Det krävs lite tålamod och träning

Det krävs lite tålamod och träning, men trägen vinner. Det är bra om man blir bekant med sin utrustning först vid till exempel slalomåkning. Hur det känns att ha både pjäxor och skidor på sig och att lära sig att hålla balansen, göra små svängar och bromsa in. Det är lite individuellt vilken metod som är allra bäst när det gäller att lära sig, men så länge det funkar är det bra. Det gäller att lära sig hålla balansen allra först så att man behärskar den någotsånär, för att bli bättre och bättre efter lite övning. Är det mindre barn som skall lära sig balans är det ett bra tips att träna på platt mark först genom att ta en stav och dra dem runt så de kommer underfund med balansen och få öva på den.

skidåkning

Sedan kan man börja med små och lätta sluttningar så att det inte blir otäckt i början. Till att börja med kan man träna på att åka rakt ned tills man får kläm på balansen. När man fått lite “grepp” om balansen är det dags att försöka sig på att bromsa. Det allra bästa är när någon visar hur man ska bromsa istället för att bara prata om det för då är det inte så lätt att förstå. Får man se hur någon bromsar med hjälp av att ploga eller göra en så kallad “pizzaslice”. Då lär man sig lättast. Gör man glasstruten stor när man bromsar så går det långsammare och gör man den ännu större så kan man stanna. Ett enkelt och roligt sätt att lära sig på.

Michael

Kommentarer inaktiverade.