Fantastiska skidorter i Schweiz

Fantastiska skidorter i Schweiz

Schweiz har omkring 250 skidorter som alla erbjuder ett oerhört varierande utbud.  Men något som kännetecknar de allra flesta av dem är att nästan alla har snögaranti, fantastisk mat och ett nära inpå perfekt väder.  De mest kända skidorterna är de som följer.

Skidorterna

Engelberg

Skidorten Engelberg i centrala Schweiz har en lång säsong på grund av glaciären. Men är du nybörjare eller planerar att resa med barn finns det massor av andra bättre skidorter i Schweiz. Till Engelberg åker många av Sveriges främsta friåkare och området är såklart också känt för sin storslagna natur! Skidåkningen är fokuserad på två områden, Titlis och Brunni. Brunni är mest känd för ”solsken, trevliga backar och rolig skogsåkning” medan Titlis ”känt ” för djup snö och mycket skugga”. Två motsatser helt enkelt men båda värt ett besök.  Hit tar man sig lättast med tåg som tar cirka 2 timmar och 18 minuter i från Zurich.

Zermatt

Zermatt ligger på 1620 meters höjd och man tappar lätt andan som åkare om man inte är van vid lite tunnare luft. Zermatt är populärt både hos nybörjaren och hos den erfarne skidåkaren och ligger beläget nedanför berget Matterhorn som återfinns på Toblerone förpackningarna.  Med cirka 115 olika pister har du också möjlighet till sommarskidåkning på grund av den höga höjden. Hela byn är underbart gammeldags och också bilfri, men det är lätt att ta sig runt via hästdroskor eller via elektriska fordon.  Till Zermatt flyger man till från Sverige på cirka 2 timmar och 15 minuter, sen 3.5 timme vidare med bil.

Verbier

Höginkomsttagarens mecka i Schweiz och en favorit bland Hollywood kändisarna eller kungligheterna ifrån de europeiska kungahusen. Här trängs de 5 stjärniga restaurangerna med lyxhotellen. Med sina 4 dalar är det största och kanske mest kända skidområdet i Schweiz.  Verbier är belägen 1503 meter över havet och har cirka 107 nedfarter där erfarenhet av offpist körning definitivt väger tungt men inte är allt. Närheten till Italien gör köket här till en kulinarisk upplevelse och det går att hitta fantastisk mat i alla olika prisklasser. Något som också är värt att nämna är att det är en afterski som erbjuder något för alla. Ta dig hit genom att flyga till Geneve och sen vidare med tåg.

Andermatt- Gotthard

Mitt i Schweiz ligger Andermatt-Gotthard.  Orten är välkänd för sin snö säkerhet och många besökare återkommer hit år efter år. Alpbyn är en charmig by med restauranger och hotell i alla prisklasser.

Här finns 18 nedfarter men också 28 stycken längdskidspår.  För offpist skidåkare benämndes Andermatt till alpernas bästa skidort av tidningen ” åka skidor ” och säsongen sträcker sig från mitten av november till början av maj. Trots bästa skidort för offpist åkarna så finns det gott om pister för nybörjare och längsta pisten sträcker sig över 4 kilometer. Till Andermatt – Gotthard är det lättast att ta sig genom att flyga till Zürich för att sedan resa vidare med bil i cirka 2 timmar.

Michael

Kommentarer inaktiverade.