De bästa skidorterna i Finland

De bästa skidorterna i Finland

I Finland finns det ett stort utbud av skidorter som alla är värda att besöka. De mest kända, populäraste och största skidorterna är Levi, Ruka och Ylläs.

Totalt finns det 75 skidorter i Finland, så utbudet och valmöjligheterna är stora och det finns något för alla.  Att åka skidor här är dessutom lite lugnare än på andra välkända skidorter, då Finland fortfarande är mindre välbesökt. Alla skidorter i finska Lappland är dessutom familjevänliga. Här är det mer avslappnat än på andra platser, och passar för den som vill ha en riktigt naturupplevelse samtidigt som man åker skidor. Finska Lappland har en mycket vacker natur.

Det finns många andra aktiviteter på skidorterna än att “bara” åka skidor. Naturlandskapet i finska Lappland är otroligt vackert, och solen ligger kvar länge på kvällarna, så det är värt att sitta och njuta av utsikten en kväll efter allt åk i backarna. Man kan bland annat åka skoter, rensläde, längdskidor, pimpelfiska och delta i en huskysafari. Valmöjligheterna vad man kan göra på skidorterna är nästan oändliga.

Skidorterna i Finland

Levi är den skidorter som de flesta väljer att åka till. De har ett stort och bra utbud för både slalom- och snowboardåkare. Skidorten är känd för att ha världscuptävlingar i slalom.

Det har givetvis gjort att många åker dit, kanske för att testa backarna själva eller se sig omkring i den vackra naturen. De flesta pister här är gröna eller blå, men det finns också ett par svarta, för den som är lite mer våghalsig. Levi erbjuder en lång säsong som sträcker sig från oktober till slutet av maj. De har ett bra utbud av restauranger och afterski är också något de satsar på. I Levi finns även SPA, bastu, massage med mera.

På skidorten Ruka finns det en mycket bra funpark, och här har även anordnats freestyle-VM. Här har de ett gott utbud av olika typer av boenden för alla prisklasser, vilket gör det lättillgängligt för många. De finns mer än 30 pister här, vilket ger en stor variation.

Vill man inte åka nedför, så kan man testa längdskidåkning, Ruka har 50 km spår för detta. De har också en bra afterski för den som vill avsluta dagen i backen med lite fest.

Även här finns ett stort utbud av boenden och restauranger.

Skidorten Ylläs anses vara en av de bästa skidorterna i finska Lappland, det är även den största. Den ligger nära Sveriges gräns, och det tar cirka 4 timmar med bil att åka till Ylläs från Luleå. Det finns 63 pister och 28 liftar på orten. Orten är omgiven av fjäll, och är otroligt vackert. Det finns ett flertal aktiviteter att göra här, förutom skidåkning.  Alltifrån längdåkning till snöskor och skoter. Här finns även Pallas-Ylläs Tunturi Nationalpark att besöka, om man vill ha ett avbrott från all skidåkning.  Att hitta passande logi i Ylläs är enkelt. Man kan välja mellan allt ifrån lyxiga hotell till mysiga, mindre men välutrustade stugor.

Att åka skidor i Finland, är helt klart värt en chans!

Michael

Kommentarer inaktiverade.