Bästa skidorterna i Andorra

Bästa skidorterna i Andorra

Andorra är ett litet land som ligger mellan gränsen Frankrike och Spanien i sydvästra Europa. Bergskedjan Pyrenees (Pyreneerna) som är ca 435 kilometer lång sträcker sig från gränsen Spanien till Frankrike och Andorra ligger helt i bergskedjan.

Andorra är känt för sina äventyrsfyllda och vackra skidorter som erbjuder allt ifrån galna off pister till mindre härliga backar perfekt tillämpade för familjer. Med runt 300 soldagar per år är solkrämen viktig att ta med, bergskedjan i Andorra är en av det soligaste skidorterna i hela Europa. Bästa tidpunkten att åka till Andorra för skidåkning är perioden från december till april. Då är klimatet helt lagom och snötillgången är fantastisk, djup härlig snö och uppe bland berg och trädtoppar är den orörd. Trots att landet har en extremt liten yta med en befolkning på ungefär 80 000 invånare finns varm härlig sol, fantastisk skidåkning och en härlig fest. I Andorras skidorter vid det majestätiska berget finns allt du kan tänka dig.

Skidorterna

Grandvalira – Är det största skidsystemet i Andorra och erbjuder en pist på över 210 km. Skidorten har 68 toppmoderna liftar som når en kapacitet på över 120 000 människor i timmen, därav är köer till liftarna extremt ovanligt.  Utom det fantastiska liftsystemet finns det också över 120 nedfarter i olika längd och svårighetsgrad. Offpiståkning finns det även gott om i Grandvalira. Dit kommer du med lift men vill man högst upp där det ofta är helt orört så finns det alternativ. Fallhöjden på den högsta offpisten är på ungefär 1000 m och därför åker man alltid med en proffsig guide. Grandvalira erbjuder mycket mer än bara skidåkning, snö äventyren är många, bland annat kan man åka på skotersafari, bo i igloohotell och testa på helikopterskidåkning. Uppe i skidsystemet finns det över 40 restauranger att ta en paus på i allt härligt åkande. Tänk vad härligt att avnjuta en härlig lunch uppe under solen i skidsystemet.  Grandvalira passar alla typer av åkare, det finns sex stycken lekplatser för barn på området och tre stycken freestyle områden där man får trixa lite hur man vill.

Vallnord – Är en skidort i bergskedjan Pyrenees nära spanska gränsen. Vallnord är uppdelat i två system, det ena systemet – Arcalis, är känt för sin fantastiska offpist. Den högsta punkten är över 2300 meter över havet, tänk dig den utsikten. Magiskt. I Arcalis finns det backar i alla svårighetsgrader, ett perfekt ställe för dig som vill anta en riktigt utmaning. Det andra systemet heter Arinsal/Pal och är mer lämpat för familjer som är ute efter skidåkning på både lättare och svårare nivåer. För de som vill åka lite mindre backar finns det gott om både blåa och gröna backar. Men vill du åka lite svårare finns det även svarta backar.  Området har tre lekplatser och en alldeles egen snöträdgård gjort för lek och bus för alla barn åkare.  För dig som vill freestyla finns det tre områden för det. Förutom skidåkning erbjuds det vandring uppe i bergen, fantastisk utsikt och en upplevelse för livet.

Michael

Kommentarer inaktiverade.