Bästa skidor för nybörjare

Bästa skidor för nybörjare

När man har tänkt att åka till fjällen för att dra ner för en härlig backe i strålande solsken så är det en sak man behöver: skidor.

Det är väl bara att köpa första bästa? Allra helst begagnade. Det kan man göra, men risken är att man får helt fel skidor och de gör att man inte kan åka så bra som man önskar. Vilket kan leda till att man inte åker skidor mer för man anser sig inte kunna. Detta är en konsekvens som kan och bör undvikas.

Att tänka på

Det finns väldigt många olika sorters skidor därute. Olika bredd, längd, vikt, styvheter och andra parametrar som spelar in. Om man ska köpa ett par skidor för första gången är det inte alltid lätt och veta vad som är bäst. Det finns några frågor man ska ställa sig inför ett skidköp. Den första är, hur ska du åka? I pistade backar? Eller i offpist? Eller en skidtur? Terrängen är det första som avgör vad för typ av skida du ska ha. Därefter kommer nästa detalj, vad för styvhet, vikt, svängradie och midjemått på skidan man ska ha. För att reda ut detta ska man fundera på vart man kommer åka mest.

När man ska köpa ett par skidor så är det viktigt att man väljer ett spann som är bra för en själv. Spannet är fästpunkten under foten. Om det är för styvt, hårt, så orkar man inte trycka ner det och är det för mjukt så släpas spannet i marken hela tiden.

Nybörjarskidor

Allroundskidor är ett par skidor som marknadsförs att de kan användas till alla backar och terränger. Detta är dessvärre inte helt sant. De fungerar på mycket men inte på allt. En allmountainskida är bredare än till exempel freerideskidan eller carvingskidan. De gör att de är stabila att åka med. Vill man ha lite mer tips eller helt enkelt köpa skidor kan man besöka olika butiker, online eller fysiskt. En sådan butik är XXL.

Nybörjarskidor
Nybörjarskidor

Carvingskidan är dock den som rekommenderas för nybörjare. De är lätta att svänga med och är kortare än traditionella skidor. De är främst till för pistade backar. Detta gör att de är lättare att lära sig. Det rekommenderas att om man är nybörjare så ska man välja en skida som är 10–20 cm kortare än sin egen längd. Är man till exempel 1.80 så är en skida på 1.60–1.70 att rekommendera.

Utrustning

Utöver skidor så är pjäxor nödvändigt likaså hjälm. Pjäxorna ska sitta mjukt och bekvämt på fötterna och det finns olika sorter att välja bland här med. Stavar är också bra att ha, i vissa åk används inte stavar men de är en stor hjälp. När man har bestämt vad man ska åka så är det dags för beslutet. Bättre att investera i ett par skidor som är anpassat för ens egna ändamål än att köpa begagnat och riskera att man ändå måste byta ut dessa inom en snar framtid. Ut i skidbacken och njut av snön.

Michael

Kommentarer inaktiverade.